Down Info Plus

Ai carte, ai parte

Cafenea Publica la Pub "Km 0"

La Pub ”KM 0” din Piatra Neamț s-a realizat în data de 29.05.2014cp01 prima "Cafenea publică" din cadrul proiectului "Ai carte, ai parte", la care au participat cadre didactice, reprezentanți ai unor instituții publice partenere din Piatra Neamț (Primărie, Consiliu Județean, DGASPC Neamț, ISJ Neamţ, DJTS Neamţ, Biblioteca Județeană G. T. Kirileanu), ONG-iști, părinți, elevi, psihologi care au experienţă în domeniu, dar și simple persoane interesate de subiectele de discuție.

”Cafeneaua publică” este o metodă de dialog activ, schimb de informații și găsire de soluții creative de acțiune. În general, cafeneaua publică se folosește atunci când vrei să supui unei dezbateri relaxate un anumit subiect, permțând totodată o interacțiune mare și relații apropiate între participanți.
Participanţii la cafenea sunt aşezaţi la mese de câte 4-5 persoane, la fiecare masă dezbătându-se un aspect al problemei în discuţie şi, evident, servindu-se cafea şi răcoritoare. Subiectele de discuţie de la fiecare masă rămân aceleaşi pe toată durata cafenelei.
La fiecare masă unul dintre participanţi este „gazda” mesei. După o primă rundă de 20-30 de minute, participanţii se mută la alte mese, unde vor dezbate subiectele meselor respective, în timp ce gazdele rămân la mesele iniţiale pe toată durata cafenelei. Gazda introduce noii veniţi în conversaţie şi are grijă ca dialogul să se desfăşoare în mod logic şi constructiv.

Subiectele care s-au dezbatut:

cp02

1. Tinerii cu dizabilități, antreprenoriatul și piața muncii.
2. Incluziunea socială și școlară a copiilor și tinerilor cu sindrom Down.
3. Educația nonformală/voluntariat.
4. Rolul familiei în dezvoltarea autonomiei personale a copiilor și tinerilor cu sindrom Down.
5. Asistența socială a copiilor și tinerilor cu sindrom Down.
6. Cadrul legislativ, îmbunătățiri/schimbări ale legii 448/2006.

Unele concluzii ale întalnirii ar fi:

Tinerii dar mai ales copii cu dizabilități au dreptul la o viață normală în ciuda problemelor cu care se confruntă. Se dorește sprijinul acestora în vederea unei integrări cât mai bune în societate.Pentru aceasta trebuiesc luate masuri în multe privințe. Un nou proiect de lege ar putea ajuta pe acești tineri pentru ca noile generații să poată beneficia de o integrare mai bună în societate.

cp03Prin educația nonformală intrăm în contact cu o nouă abordare a învățării, pusă în aplicare prin activități plăcute și motivante. Putem să ne exprimăm astfel propriile idei, putem să învățăm doar ceea ce ne place, putem să ne dezvoltăm pe plan personal și profesional. Voluntariatul și educația nonformală ajută pe toți tinerii, cu dizabilități sau nu, punându-ne în valoare.

Educaţia nonformală şi voluntariatul sunt două metode-cheie în educarea tinerilor cu dizabilităţi. Învăţarea se face, astfel, prin joacă, iar asimilarea informaţiei nu va prezenta greutăţi.
În România aceste metode sunt abia la debut, iar noi avem obligaţia de a le face cunoscute, atât pentru dezvoltarea copiilor cu Sindrom Down, cât şi pentru noi ceilalţi.

 

 

Newsletter

Site realizat in cadrul proiectului ”Ai carte, ai parte”, proiect finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune.

finantatorii

Asociatia Riana

Parteneri

Calculator Sarcina